De congregatie van de Dienaressen van de Heilige Geest van de Altijddurende Aanbidding werd op 8 december 1896 gesticht door de heilige Arnold Janssen. Vandaag is dat dus 125 jaar geleden. Voor deze gelegenheid is een video gemaakt.

 

 

Jubilee from steyl medien on Vimeo.

Steyl – De culturele attractie Het Wereldpaviljoen in Kloosterdorp Steyl heeft een goed jaar achter de rug. In 2019 passeerden ruim dertig procent meer bezoekers de kassa en kwam het bezoekersaantal rond de zevenduizend te liggen.

Dat heeft voorzitter René Poels van het Wereldpaviljoen vrijdagavond tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst in het Wereldpaviljoen bekendgemaakt. De stijging van het aantal bezoekers is onder meer te danken aan de uitbreiding met een Ghana belevingcentrum. De VR-experience in dit centrum is een schot in de roos. “Een kostbare investering die ons geen windeieren heeft gelegd. De bezoekers zijn erg enthousiast”, aldus de voorzitter. De gasten maken in een autobus een digitale tocht door Ghana om vervolgens in een dorpje via de VR-brillen het leven te beleven in Ghana. Ook wordt via de VR-experience een boottocht met vluchtelingen vanuit Nrd-Afrika naar het eiland Lampedusa gesimuleerd.


De stijging van het aantal jeugdige bezoekers heeft ook te maken met het feit dat het afgelopen jaar veel schoolklassen uit de gemeente Horst aan de Maas en Venray een bezoek hebben gebracht. Die schoolklassen kunnen het Wereldpaviljoen gratis bezoeken dankzij een jubileum actie van de mondiale groep SOS Meerlo-Wanssum. Deze actie van SOS Meerlo-Wanssum loopt nog tot het einde van het schooljaar. De klassen volgen hun educatieve bezoek in het Nicaragua-centrum. Op dit moment wordt een educatief programma ontwikkeld voor scholen in het Ghana-centrum. Dat programma gaat naar verwachting na Pasen van start. Het Wereldpaviljoen Steyl werd eind van 2019 onderscheiden door de landelijke organisatie Erop Uit in Eigen Land met een tweede plaats als beste uitje van ons land.
Het bijzondere van het Wereldpaviljoen is dat het een educatieve afdeling heeft en een recreatieve. Scholen komen in klasverband. De leerlingen beleven zelf hoe kinderen in andere culturen wonen en leven. De recreatieve openingsuren zijn elke woensdag- en zondagmiddag tijdens welke vooral gezinnen, grootouders met kleinkinderen, toeristen en bezoekers van vakantieparken een bezoek brengen. Bovendien zijn de kinderfeestjes, familiefeesten, teambuilding bijeenkomsten en concerten in het Wereldpaviljoen populair. Door de groeiende belangstelling van het publiek is het Wereldpaviljoen dringend op zoek naar meer vrijwilligers zowel voor het educatieve als het recreatieve en horeca deel. Op dit moment zijn 75 vrijwilligers actief binnen deze culturele organisatie.

Foto: Een digitale busrit door Ghana
Foto: Een VR-beleving van een boottocht van Afrika naar Lampedusa

Foto’s: studio Zebra/Egon Notermans (de foto’s zijn rechten vrij)

Boottocht VR Lampedusa

Bustocht Ghana

Het Wereldpaviljoen in Steyl viert feest. De Stichting Wereldpaviljoen is tien jaar geleden opgericht op initiatief van de Stichting Ontwikkelingssamenwerking (SOS) Meerlo-Wanssum met als doel een plek te krijgen op de Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2012 en daar jongeren en volwassenen kennis te laten maken met andere culturen. Na een succesvol verblijf van 180 dagen op de Floriade verhuisde het Wereldpaviljoen naar de monumentale vroegere drukkerij van de paters in Steyl. Op 14 oktober 2014 opende gouverneur Bovens het paviljoen met één inleefatelier Nicaragua. Begin dit jaar is het Wereldpaviljoen uitgebreid met een kleurrijk Ghana -inleefatelier met o.a. VR-experience en aandacht voor bootvluchtelingen door middel van een VR-simulatie. Een busrit door Ghana, VR beleving in een dorp-school-markt en een VR-simulatie van een boottocht met vluchtelingen van Afrika naar Lampedusa.
De afgelopen vijf jaren bezochten ruim 26.000 bezoekers het Wereldpaviljoen. 300 Schoolklassen van het basisonderwijs volgden het educatieve programma. In 2015 werd deze culturele attractie in Steyl door een vakjury van de ANWB genomineerd bij de drie meest maatschappelijke attracties van ons land.
Het Wereldpaviljoen is gerealiseerd met subsidies van o.a. de provincie Limburg en de gemeente Venlo. Ze ontvangt verder geen exploitatie subsidie. Entreegelden en donaties zijn de belangrijkste inkomstenbronnen. Tachtig vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de diverse werkgroepen: educatie, recreatie, horeca, technische dienst, pr-communicatie en administratie. Het Wereldpaviljoen is elke zondag- en woensdagmiddag geopend voor het publiek. Daarnaast komen door de week schoolklassen voor het volgen van educatieve programma’s en groepen/families op bezoek. Het is ook een plek waar veel kinderfeestje worden gehouden.


Tijdens de komende herfstvakantie viert het Wereldpaviljoen het tienjarig jubileum en het eerste lustrum als permanente culturele attractie. Op naar de volgende 10 jaar: "De ambitie is nog steeds hetzelfde".
De Stichting Wereldpaviljoen is een plek –inleefatelier- waar kinderen, jongeren en volwassenen andere culturen op een educatieve, recreatieve en intensieve wijze kunnen beleven en ervaren, waardoor zij doordrenkt worden tot op het niveau van wederzijdse acceptatie en verdraagzaamheid.


Het Wereldpaviljoen koos als eerste inleefatelier het land Nicaragua vanwege de stedenbanden die o.a. Maastricht en Gennep met Nicaraguaanse steden hebben. Daarvoor werd het dorp San Pedro gebouwd compleet met markt, bank, school, fabriek, plantage, winkel en een casa. In deze ruimtes kunnen bezoekers aan de hand van opdrachten, games kennis maken met het land en haar bewoners. Kinderen kunnen van afvalmateriaal speelgoed timmeren. En sinds kort met een Ghana belevingscentrum vanwege de vele contacten die Nrd-Limburgse organisaties hebben met dit Afrikaanse land. En hier is met name gebruik gemaakt van VR-exprience. Kortom ervaren hoe het is om in een andere cultuur te leven, op weg naar actief Wereldburgerschap.


Het jubileum wordt tijdens de Herfstvakantie gevierd. Voor het publiek is het Wereldpaviljoen geopend op zondag 13 okt, dinsdag 15 okt, woensdag 16 okt en zondag 20 oktober van 13.00 tot 17.00 uur met dagelijks leuke workshops voor de kinderen. Bovendien is er een meeting met stakeholders en een vrijwilligers feestavond.
Foto’s: beeld van het Wereldpaviljoen door fotostudio Zebra/Egon Notermans. De foto’s zijn rechtenvrij mits vermelding van fotograaf.,

 

 

Foto’s: beeld van het Wereldpaviljoen door fotostudio Zebra/Egon Notermans. De foto’s zijn rechtenvrij mits vermelding van fotograaf.,

 

De culturele attractie het Wereldpaviljoen in Steyl is na één dag open weer gesloten. Dit naar aanleiding van de lockdown die minister-president Rutte maandagavond heeft afgekondigd.  De komende vijf weken is het Wereldpaviljoen gesloten en kunnen er geen bezoekers en scholen terecht. 

Vanwege de vele besmettingen in de regio gingen de deuren van het Wereldpaviljoen op 1 oktober op slot. Afgelopen zondag ging het Wereldpaviljoen na  tien weken eindelijk weer open. Alle vrijwilligers waren blij dat ze afgelopen zondag weer bezoekers mochten rondleiden. In samenspraak met de Veiligheidsregio en de GGD waren de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. 

Na één dag geopend te zijn, moet het Wereldpaviljoen nu weer dicht. "We begrijpen dat de overheid heeft moeten ingrijpen om het Corona-virus de kop in te drukken. Gezondheid voor bezoekers én vrijwilligers staat bij ons hoog in het vaandel.  We hopen dat we medio januari in het nieuwe jaar weer open kunnen", aldus voorzitter René Poels van het Wereldpaviljoen in Steyl. De sluiting is ook jammer voor de werkgroep Educatie van het Wereldpaviljoen dat een nieuw educatief programma heeft ontwikkeld voor het inleefatelier Ghana. 

Bestuur en vrijwilligers van het Wereldpaviljoen wensen u ondanks deze lockdown hele fijne feestdagen en een beter nieuw jaar!

Dick Evers bestudeert al jaren de beeltenis van het lijdensverhaal en de persoon van Jezus Christus (zoon van God) en de staties van de Kruisweg. Hiervoor verblijft hij onder meer enkele malen per jaar in een klooster, met name in Monastère de Chevetogne (B) en Abdij Sint-Benedictusberg in Vaals (NL). Zijn doel is het maken van een hedendaagse Kruisweg, een kruisweg in zichzelf?


‘De Kruisweg van DICX’ zoals de werktitel heet moet een meesterwerk worden, dat geëxposeerd kan worden in vele omgevingen en ensceneringen. Zoals tijdens aan Jezus gerelateerde uitvoeringen als Passiespelen, The Passion, Mattheus Passion, maar zeker ook in gelegenheden waar mensen elkaar ontmoeten.
De uiteindelijke versie zal bestaan uit 14 of 16 schilderijen van 150 x 150 cm, met daarvan een aantal variaties, eventueel in andere materialen en maten.
Dick Evers gaat de Kruisweg schilderen in de historische kapel van Oud St. Gregor (uit 1810) in Steyl, Noord-Limburg. De kapel zal periodiek open zijn voor bezoekers die de ontwikkelingen willen volgen.

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/atelierstgregorsteyl/

 80898310 125430118936485 3358247787874484224 n

The Forgiveness Museum, een internationale expositie over vergeving en verzoening, opende op zaterdag 27 januari 2018 in de Heilig Hartkerk in Tegelen. De expositie bestaat uit drie deelexposities: basisexpositie The Forgiveness Museum, expositie 100 dagen in de kloosterkelders van Steyl, expositie over Adoptie, waarin vergeving en verzoening in de relatie tussen afstandsouders, geadopteerden en adoptieouders het uitgangspunt is. Ambaum BrandMakers heeft het format bedacht en is ook verantwoordelijk voor de uitvoering. De grote groep aanwezigen, waaronder de besturen van de zustercongregaties op Steyl,de Gemeente Venlo, collega-aanbieders op Steyl, het Missiehuis, maar vooral de vijf nog levende bewoners van de schuilkelders, waren enthousiast over de opzet. Hartverwarmend was de openingsplechtigheid. De temperatuur was ongeveer zo hoog als tijdens de 100 dagen schuilkelders.

Meer informatie: http://www.forgivenessmuseum.com

Het Wereldpaviljoen in Steyl opent met ingang van zondag 13 december weer haar deuren. Na tien weken gesloten te zijn geweest vanwege de pandemie mag deze culturele attractie weer bezoekers ontvangen, rekening houdend met de richtlijnen van het RIVM. Zo is het dragen van een mondkapje verplicht voor bezoekers en vrijwilligers. Het Wereldpaviljoen werkt met een tijdslot van tien minuten. Bezoekers moeten zich van te voren melden en reserveren via een extra telefoonnummer: 06—42983647. Voor gezinnen gelden bijzondere regels omdat kinderen beneden de 13 jaar geen mondkapje hoeven te dragen.


Na 13 december is het Wereldpaviljoen weer elke woensdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Eerste en Tweede kerstdag en op Nieuwjaarsdag is het Wereldpaviljoen gesloten Tijdens de kerstvakantie is het Wereldpaviljoen extra geopend op dinsdag 22 en dinsdag 29 december.
Dat hebben bestuur en teamleiders besloten na overleg met de Veiligheidsregio en de GGD. Om te voldoen aan alle voorschriften heeft het bestuur een eigen protocol opgesteld waaraan vrijwilligers en bezoekers zich moeten houden. Het Wereldpaviljoen is blij dat ze weer open kunnen en dat tegelijk ook de VR-brillen weer ingezet mogen worden, een van de nieuwste attracties. Zo kunnen de bezoekers via deze VR-brillen het leven beleven van Ghanese families. “Onze vrijwilligers staan te poppelen om weer aan de slag te kunnen gaan”, legt voorzitter René Poels van het Wereldpaviljoen uit. “We zijn in totaal dit jaar al dertig weken gesloten. Dat betekent dat we veel inkomsten hebben gemist terwijl de vaste lasten doorgingen. We hebben nu al een tekort van € 14.000. We hopen dat de gemeente Venlo ons helpt via een bijdrage uit het speciale Corona-cultuurpotje”.
Met ingang van februari 2021 kan het Wereldpaviljoen ook weer schoolklassen ontvangen. De ontwikkelgroep is de afgelopen maanden intensief bezig geweest met een nieuw educatief programma voor Ghana. Het resultaat is een programma voor de groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs met de titel Trommels en Verhalen. De rijke vertelcultuur van Ghana is het uitgangspunt. Scholen kunnen kiezen uit het programma Nicaragua of Ghana. Ter voorbereiding op het programma krijgen de groepen op school een pakket met informatie en opdrachten toegezonden. Schoolklassen uit de gemeenten Horst aan de Maas en Venray kunnen gratis naar het Wereldpaviljoen. Dit dankzij een jubileumactie van de mondiale groep SOS Meerlo-Wanssum die de entree voor deze schoolklassen voor haar rekening neemt.

FOTO: De verhalen verteller in het Ghana programma.

 

Floriade 2012 directeur Paul Beck is vol lof over het Wereldpaviljoen in Steyl. Hij zei dat tijdens een feestelijke bijeenkomst bij gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het Wereldpaviljoen in Steyl.
De realisering van deze culturele attractie is te danken aan de directie van Floriade 2012. Die gaf de initiatiefnemers SOS Meerlo-Wanssum carte blanche om zich tijdens de Floriade te presenteren met een Wereldpaviljoen. Het werd tijdens de Floriade weliswaar geen derde permanent gebouw op het Floriade terrein maar een keurrijke inzending in Villa Flora. Na de Floriade kreeg het Wereldpaviljoen permanent onderdak in de vroegere drukkerij van het Missiehuis in Steyl. Deze week wordt het vijfjarig jubileum gevierd. Oud-directeur Paul Beck van de Floriade, die samen met commissaris van de Floriade Hein van Asperen aanwezig was bij de druk bezochte lustrumbijeenkomst, bevestigde dat verhaal. “Ik ben er trots op als ik zie wat jullie ervan hebben gemaakt. Het Wereldpaviljoen ziet er geweldig uit. En hier is erg veel beleving voor kinderen en volwassenen. Iets dat mij erg aanspreekt”, aldus Beck.

Het Wereldpaviljoen in Steyl (Venlo) is door de landelijke organisatie Beste Dagje Uit gekozen tot beste Dagje Uit 2017 in de provincie Limburg in de categorie attractieparken. Vorig jaar eindigde deze culturele attractie in de vroegere drukkerij van Kloosterdorp Steyl nog als tweede.

Het bijzondere van deze uitverkiezing is dat het publiek heeft kunnen stemmen op alle attracties en uitgangscentra. Naast het uitbrengen van een stem konden de bezoekers ook punten geven voor uitstraling, hygiëne, beleving, gastvrijheid e.d. Het Wereldpaviljoen scoorde met een dikke 9 erg hoog.

“Deze uitverkiezing is de kroon op twee jaar hard werken met alle vrijwilligers”, reageert voorzitter René Poels van het Wereldpaviljoen in Steyl. “Schoolklassen, ouders en grootouders die het Wereldpaviljoen bezoeken met (klein)kinderen maar ook groepen als vrouwenbewegingen, ouderenorganisaties , jeugdbewegingen en families reageren altijd erg enthousiast, zo blijkt ook uit ons gastenboek. Dat ze dat nu ook via deze verkiezing laten blijken is geweldig”. Door de landelijke publiciteit die deze uitverkiezing met zich meebrengt verwacht Poels het komende jaar ook meer bezoekers te trekken. Vorig jaar bezochten 5000 bezoekers het Wereldpaviljoen.

Het Wereldpaviljoen is een attractie die ontstaan is naar aanleiding van de Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2012 in Venlo. De bezoekers stappen in een echt vliegtuig en ‘vliegen’ dan naar Nicaragua om daar het dorp San Pedro te bezoeken. En daar is voor jong en oud vanales te beleven en te ervaren. Onder andere kunnen kinderen via games en youtube films kennis maken met het leven in Nicaragua en kunnen ze in workshops met afvalmateriaal speelgoed en snuisterijen maken. Het Wereldpaviljoen is elke woensdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur open voor het publiek.

In de provincie Limburg vielen overigens meerdere attracties in de prijzen voor Beste Dagje Uit:

In de categorie dierentuinen (GaiaZoo Kerkrade), Musea en Cultuur (Museum De Locht, Melderslo), Speeltuinen in- en Outdoor (Speelpark Klein Zwitserland Tegelen), Sportief en Actief (Fun Forest Venlo) en Wellness (Sauna & Wellness Thermae 2000 in Valkenburg).

­